Preskočiť na hlavný obsah

Výroba DPS suchým fotorezistom

Výroba DPS suchým fotorezistom
Suchý fotorezist je fotorezist, medzi dvomi fóliami, tento fotorezist sa nanáša nažehľovaním. Jeho výhodou je nižšia cena oproti doskám s fotorezistom a ak máme pokazenú dosku, na ktorej bol fotorezist, môžeme ho takto opraviť. Tento fotorezist ale funguje s negatívnou predlohou, takže čo sa osvieti ostane, toto nám zaručuje väčšiu presnosť a ešte tenšie cestičky. Achilovou pätou tohto postupu je prach a nečistoty. Táto folia sa dodáva v rolke a treba ju udržiavať mimo slnečného žiarenia. Túto fóliu osvieti aj úsporná žiarovka. Takže treba pracovať rýchlo. Odstrihneme adekvátny kus fólie a pri odlepovaní jednej strany od druhej si pomôžeme dvomi samolepkami.Foliu nalepíme na DPS tak, aby sme tam nemali bublinky, čiary a trhlinky.
Prikryjeme kancelárskym papierom a žehlíme 30 sekúnd pri polovičnej teplote (vypnúť naparovanie).

Prekryjeme negatívnou predlohou (tiež môže byť na pauzáku a naolejovanom papieri. Negatív sa vytvoriť napr. v InfarView). Osvecujeme 5 minúť 60W žiarovkou alebo 14W úspornou 30 minút, UV (9W) 20 sekúnd, UV LED (5W) 40 sekúnd. Po osvite dávame do vývojky. POZOR! Nie hydroxid sodný ale technická sóda/sóda na pranie 5% roztok. Môžeme si pomôcť štetcom.


Výsledok je pekný, na niektorých miestach sa fotorezist odlepil, to je tam, kde som mal bublinky, treba na ne dávať pozor. Leptané v HCl+H2O2 odolnosť je skvelá aj voči mechanickému poškodeniu. Fotorezist po vyleptaní sa odstraňuje hydroxidom sodným.

Komentáre