Preskočiť na hlavný obsah

Výroba DPS fotocestou

Výroba DPS fotocestou
Je to najpoužívanejšia metóda výroby DPS, je presná ostré hrany. Dajú sa ňou robiť veľmi tenké cestičky, nie je problém s SMD súčiastkami. Nevýhodou tohto postupu je cena DPS už s fotorezistom. Na tento postup si musíme vytlačiť predlohu, buď na priesvitnú fóliu, pauzák, ale na DPS, ktorá nie je náročná na presnosť, môžeme použiť obyčajný papier, ktorý naolejujeme. Používal som to, keď som nemal fóliu. Ak máte atramentovú tlačiareň, odporúčam v nastaveniach tlače zvoliť čo najväčšiu tmavosťuistiť sa, že máte vypnutý úsporný režim. Niekedy, je potrebné vytlačiť aj dve predlohy, ktoré sa prekryjú a zlepia kvôli podsvieteniu. Ak máte presný podávač, tak tam môžete dať istú fóliu aj dvakrát.
Na tento spôsob budeme potrebovať ešte vývojku, hydroxid sodný. Riedi sa na 1%, niektorí ju používajú viackrát, ja ju potom zmiešam s kyselinou, v ktorej som leptal a môžem to vyliať do umývadla. Odporúčam kúpiť hydroxid sodnýdrogérii 1 kg=2€.
Pre istotu prikryť sklom, aby sa neposunula predloha. Osvit je individuálny, sa aj 60W obyč. žiarovkou za 15 minút, podarilo sa mi aj úspornou (14W) osvecoval som hodinu, UV osvitka (9W) 30 sekúnd, UV LED (5W) päť minút. 


Potom do našej vývojky, kým sa nevyvolá, je to pekne vidieť.

                                     Výsledok je naozaj pekný, cesty su ostré podľa predlohy. Fotorezist, ktorý ostal                                         na DPS zabraňuje spájkovaniu, môžete ho odstrániť vydrhnutím v prášku. Ja                                             odporúčam znova osvietiť bez predlohy tak, aby sa osvietili cesty a znova                                                   vyvolať. Leptal som v persírane sodnom.

Komentáre