Preskočiť na hlavný obsah

Výroba DPS nažehlovaním

Výroba DPS nažehlovaním
Táto metóda spočíva v tom, že si na laserovej tlačiarni vytlačíme zrkadlovo predlohu a nažehlíme na DPS. Skutočne to funguje len z laserovou tlačiarňou. Pár slov k papieru, niektorí experti používajú katalógový papier alebo kriedový papier. Nevravím, že to nemá fungovať, funguje to dobre, ale kriedovýkatalógový papier nám ostane nalepený na DPS, potom ho treba odmočiť vo vode a drhnúť kefkou. Pri drhnutí sa nám môže odlepiť aj toner a môžeme začať robiť znovu. Takže mi použijeme opäť lepiaci papier, ale druhú hladkú, lesklú, nelepivú stranu, na ňu si zrkadlovo vytlačíme vzor (vzor sa obrátiť vo Worde, InfraView..). Zrkadlovo preto, lebo keď budeme nažehľovať, tak papier otočíme, pri DPS s tranzistormi, LED diódami, rezistormi to až tak nevadí, ale pri integrovaných procesoroch áno. Vystrihneme si papier, do ktorého zabalíme DPS s našim papierom na ktorom máme vzor.
          

Nažehľujeme žehličkou zohriatou na max. asi 30 sekúnd, tak nejak inštinktívne, každý inú žehličku, keď sa cestičky „rozlievajú“ ( hrubšie, ako boli na papieri), treba znížiť teplotu alebo čas.
Keď si myslíme, že by to už aj bolo, tak vezmeme mokrú kuchynskú handru alebo uterák, položíme ho na DPS a pritlačíme žehličku na cca. 10 sekúnd. To nám naparí ten papierik a zaručí, že zíde ľahučko na 100%.
         

Teraz si tento balíček necháme vychladnúť. Otvoríme ho a dáme pomaličky dolu náš papier.
                                    Výsledok je celkom uspokojujúci. Leptal som v HCl+H2O2, takže je to dosť odolný                                      toner. Tento toner sa odstrániť acetónom (C6000-nie je to čistý acetón, len                                          obsahuje acetón) alebo zošúchať práškom na umývanie.

Komentáre