Preskočiť na hlavný obsah

Výroba DPS s tekutým fotorezistom

Výroba DPS s tekutým fotorezistom
Dostali sme sa k mojej obľúbenej metóde s tekutým fotorezistom. Tento spôsob je najnáročnejší zo všetkých, na čistotu a trpezlivosť. Zaručuje výbornú kvalitu, ostrosť a veľmi tenké cesty. Tekutý fotorezist je farba, ktorú je treba rovnomerne a tenko naniesť na DPS. sa objednať na internete. Údajne by sa vraj mala riediť 1:3 z riedidlom C6000, ale ešte lepšie by bolo s čistým acetónom. Takto nariedená farba, by mala byť vhodná na nanášanie štetcom. Mne sa táto technika neosvedčila, takže som fotorezist neriedil, ale aplikoval sieťotlačou cez sito T110 (to znamená, že sito 110 očiek na cm2). Minimálny počet očiek na túto metódu je T80 (80 očiek na cm2). Toto sito sa musí napnúť do rámu (najlepšie „blind rám“),  tento rám sa rozťahovať kolíkmi a tým napína sito. Ak nie, môže to byť obyčajný drevený rám, aj ja mám obyčajný. Sito sa naťahuje postupne do kríža spinkovačkou (stolárskou spinkovačkou).

Fotorezist odporúčam udržiavať pre istotu mimo slnečného žiarenia, aj keď je v špeciálnej nádobke. Sito si položíme nad DPS tak, aby bola DPS cca. v strede, asi 1 cm nad vrch DPS nanesieme pásik fotorezistu. 


Vezmeme stierku ( sa použiť kreditka, druhy PDS, hocičo čo je rovné, poddajnénetrhá sito) do jednej ruky a v druhej držíme sito. Sito držíme tak, aby sa nám tam, kde je farba odlepovalo a tam kde nie je dotýkalo. Stierku poriadne tlačíme na sitoťaháme dole. Ked už zmes zašpinila sito odporúčam naniesť viac na DPS, lebo sito sa už napilo farbou.


Takúto DPS treba nechať vyschnúť v tme 4 hoodiny na 21 C alebo do rúry na
100 C na 10 minút. V rúre to ale robí nepríjemný zápach charakteristický pre ocot alebo čpavok. Sito sa musí dôkladne vyčistit ,ináč pri dalšom použití bude
zle nanesený fotorezist. Sito sa čistí acetónom alebo riedidlom C6000. Na túto DPS sa tiež z dôvodu presnosti používa negatývna predloha.

Osvit je trochu náročnejší ,treba použiť silný zdroj UV Najlepšie trubica alebo UV žiarovka 14W s nou osvit trvá 5minút. Vyvlávanie opeť prebieha v technyckej sóde ,maximalne 7% roztok.

DPS bola leptaná v kyseline chlorovodíkovej preto ju kúsok ohlodalo inak je to nádherná DPS.


Komentáre